Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Ostra Wieprzowina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostra Wieprzowina jest po prostu smakowita i oczywiście ostra.

Ostra Wieprzowina

Składniki:

Ostra Wieprzowina

 

  • 1/2 kg schab bez kości,
  • MARYNATA:,
  • 1 łyżeczka posiekany korzeń imbiru,
  • 1 szt cebula,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 2 łyżki sos sojowy,
  • 2 łyżki wódka,
  • 2 łyżki woda,
  • Sos:,
  • 1/2 łyżki miód,
  • 1/2 łyżki sos sojowy,
  • 1/2 łyżki woda,
  • 1 łyżka wódka,
  • 1 łyżka olej

 

Sposób przygotowania:

Ostra Wieprzowina
PRZYGOTOWAĆ MARYNATĘ: czosnek rozetrzeć z solą, połączyć z imbirem, pokrojoną w piórka cebulą, sosem sojowym, wodą i wódką. Zalać mięso (pokrojone wzdłuż na 3-4 części) marynatą, odstawić na noc do lodówki. Osączony z marynaty schab ułożyć w rondlu i podlać 2-3 łyżkami wody. Piec w piekarniku (190stopni) przez 20 minut. PRZYGOTOWAĆ SOS: wymieszać sos sojowy, wódkę, olej, miód i wodę. Odlać płyn wytworzony w czasie pieczenia mięsa. Schab podlać sosem i piec jeszcze 15 minut. Podawać na zimno z surówkami.