rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Ostre burrito meksykańskie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolejna propozycja dla lubiących ostrą kuchnię. Zrobiłam dwie wersje- bardzo ostrą dla Męża, łagodniejszą dla siebie.

Ostre burrito meksykańskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ostre burrito meksykańskie

 

  • 2 placki- tortille o śr. 30cm
  • 2 łyżki oleju smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 1 opakowanie mrożonki meksykańskiej
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 płaskie łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

 

  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania:

Ostre burrito meksykańskie
Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda. Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje. Tortille smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie by się nie przypaliły. Smarujemy delikatnie wytworzonym sosem. Farsz dzielimy na dwie części. Ja podzieliłam na mniejszą- dla siebie- do której dołożyłam ryż by było łagodniejsze oraz większą- dla Męża:) Farsz układamy na środku placka i zwijamy w rulonik.
Ostre burrito meksykańskie
Mięso smażymy na oleju z dodatkiem czosnku, bazyli oraz pomidorów
Ostre burrito meksykańskie
Dodajemy mrożone warzywa i nadal smażymy na małym ogniu do odparowania wody
Ostre burrito meksykańskie
Do farszu dodajemy przecier pomidorowy z przyprawami
Ostre burrito meksykańskie
Do łagodniejszej porcji dodajemy 1/2 woreczka ryżu