Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

ostry sos cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast octu można dodać 4 łyżeczki soku z pomarańczy. Pyszny!

ostry sos cebulowy

Składniki:

ostry sos cebulowy

 

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziela z estragonu
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżeczka octu
  • pieprz, czerwona papryka, sól
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

ostry sos cebulowy
Cebulę drobno kroimy i dodajemy czosnek oraz ziele estragonu. Gotujemy w wywarze z mięsa lub w wodzie do miękkości. Kiedy płyn wyparuje, dolewamy wodę oraz ocet. Doprawiamy mielonym czarnym pieprzem, czerwona papryką, odrobiną soli i jeszcze raz gotujemy. Do gotowego sosu dolewamy musztardę i śmietanę. Przecieramy przez sito, aby sos był bez grudek.