Sposób przygotowania:
Ostrygi tsukudani
Wykonanie:
1.Sól delikatnie wmasuj w ostrygi. Opłucz ostrygi pod bieżącą wodą, następnie odsącz, a na końcu osusz papierem kuchennym.
2.Wymieszaj składniki wywaru. Zagotuj wywar na średnim ogniu. Kiedy wywar zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i włóż imbir. Ponownie zagotuj i dodaj ostrygi. Kiedy ostrygi zbrązowieją i napęcznieją, wyjmij je i ostudź.
3.Odlej połowę wywaru, ponownie włóż do niego ostrygi i duś na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
4.Sprawdź ilość wywaru – ostrygi powinny być jedynie lekko w nim zanurzone. Jeżeli wywaru jest zbyt dużo, wyjmij ostrygi i odparuj (wygotuj) część wywaru.
5.Zdejmij garnek z ognia, do wywaru i ostryg dołóż papryczkę i ostudź. Podawaj polane wywarem.
Rada: Uważaj, aby nie rozgotować ostryg!
Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości Ambasady Japonii w Polsce,przyrządzony na warsztatach z przyrządzania ostryg w WarszawskiejAkadamii Kulinarnej.
1.Sól delikatnie wmasuj w ostrygi. Opłucz ostrygi pod bieżącą wodą, następnie odsącz, a na końcu osusz papierem kuchennym.
2.Wymieszaj składniki wywaru. Zagotuj wywar na średnim ogniu. Kiedy wywar zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i włóż imbir. Ponownie zagotuj i dodaj ostrygi. Kiedy ostrygi zbrązowieją i napęcznieją, wyjmij je i ostudź.
3.Odlej połowę wywaru, ponownie włóż do niego ostrygi i duś na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
4.Sprawdź ilość wywaru – ostrygi powinny być jedynie lekko w nim zanurzone. Jeżeli wywaru jest zbyt dużo, wyjmij ostrygi i odparuj (wygotuj) część wywaru.
5.Zdejmij garnek z ognia, do wywaru i ostryg dołóż papryczkę i ostudź. Podawaj polane wywarem.
Rada: Uważaj, aby nie rozgotować ostryg!
Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości Ambasady Japonii w Polsce,przyrządzony na warsztatach z przyrządzania ostryg w WarszawskiejAkadamii Kulinarnej.