redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Ostrygi tsukudani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Potrawa kuchni japońskiej z ostrygami z Miyagi.

Ostrygi tsukudani

Składniki:

Ostrygi tsukudani

 

  • (Składniki na 4 porcje):
  • 8 ostryg (bez muszli)
  • 1 łyżka stołowa soli
  • Wywar
  • 2 łyżki sake
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cienkie plasterki imbiru
  • pół ostrej papryczki bez nasion (papryczka roczna)

Sposób przygotowania:

Ostrygi tsukudani
Wykonanie:



1.Sól delikatnie wmasuj w ostrygi. Opłucz ostrygi pod bieżącą wodą, następnie odsącz, a na końcu osusz papierem kuchennym.

2.Wymieszaj składniki wywaru. Zagotuj wywar na średnim ogniu. Kiedy wywar zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i włóż imbir. Ponownie zagotuj i dodaj ostrygi. Kiedy ostrygi zbrązowieją i napęcznieją, wyjmij je i ostudź.

3.Odlej połowę wywaru, ponownie włóż do niego ostrygi i duś na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

4.Sprawdź ilość wywaru – ostrygi powinny być jedynie lekko w nim zanurzone. Jeżeli wywaru jest zbyt dużo, wyjmij ostrygi i odparuj (wygotuj) część wywaru.

5.Zdejmij garnek z ognia, do wywaru i ostryg dołóż papryczkę i ostudź. Podawaj polane wywarem.



Rada: Uważaj, aby nie rozgotować ostryg!



Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości Ambasady Japonii w Polsce,przyrządzony na warsztatach z przyrządzania ostryg w WarszawskiejAkadamii Kulinarnej.