dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Oszczędny sernik na dużą blachę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nastawiłam się wieczorem że zrobię sernik. Niestety, gdy zajrzałam do lodówki ujrzałam tam tylko 3 jajka. Mimo wszystko zaryzykowałam i zrobiłam duży sernik, na dużą blachę. Wynik jest naprawdę zaskakujący. Wyszedł delikatny sernik, pyszny!

Oszczędny sernik na dużą blachę

Składniki:

Oszczędny sernik na dużą blachę

masa serowa

galaretka

  • 500 ml wody
  • 2 galaretki cytrynowe
  • ok.300 g świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania:

Oszczędny sernik na dużą blachę
Białka ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.

Na dno formy o wymiarach 32x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kakaowe herbatniki. Na wierzch równomiernie rozłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 60 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez ok. 1-2 godziny. Wyjąć z piekarnika (ale nie z formy), całkowicie ostudzić.

Do garnka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego ścięcia. 

Na wierzch sernika rozłożyć połamane na mniejsze kawałki maliny, zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.