Sposób przygotowania:
Oszczędny sernik na dużą blachę
Białka ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Na dno formy o wymiarach 32x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kakaowe herbatniki. Na wierzch równomiernie rozłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 60 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez ok. 1-2 godziny. Wyjąć z piekarnika (ale nie z formy), całkowicie ostudzić.
Do garnka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego ścięcia.
Na wierzch sernika rozłożyć połamane na mniejsze kawałki maliny, zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na dno formy o wymiarach 32x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kakaowe herbatniki. Na wierzch równomiernie rozłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 60 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez ok. 1-2 godziny. Wyjąć z piekarnika (ale nie z formy), całkowicie ostudzić.
Do garnka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego ścięcia.
Na wierzch sernika rozłożyć połamane na mniejsze kawałki maliny, zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
SylaUla