Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to bardzo pyszny sernik, niezwykle lekki i delikatny w smaku. Bardzo słodki i idealny na podwieczorek czy dla gości. Bardzo ładnie prezentuje się na stole. Bardzo polecam.

Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką

Składniki:

Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 dużych jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 20 dag masy krówkowej kajmakowej

Pianka:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 20 dag masy krówkowej kajmakowej
  • 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej
  • niewielka ilość gorącej wody
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • około 40 dag biszkoptów
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką
1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na bardzo puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, następnie całość dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy je do masy serowej i delikatnie całość mieszamy, najlepiej silikonową szpatułką.

2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Sernik musi być bardzo zimny.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i dokładnie ubijamy, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku.

4. Dekorowanie: Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na małe kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią biszkopty. Tak wykonany sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

5. Podanie: Po tym czasie sernik kroimy w kwadraty, tak żeby w każdym znalazł się biszkopt. Podajemy i smacznego życzę.



Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Tagi:

deser sernik