Sposób przygotowania:
Kolorowy jabłecznikETAP 1:
Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę, przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki wody, szczyptę soli i cukier, przykryć i lekko rozgotować. Kaszkę dodać do gorących jabłek, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
ETAP 2:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka jajek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i szybko zagnieść ciasto, schłodzić minimum 30 minut. Zimne ciasto podzielić na pół, jedną część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki na podsypanym mąką blacie lub tak jak ja papierze.
ETAP 3:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem cukru do sztywnej piany dodać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać, następnie dosypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo ostrożnie wszystko połączyć. Ciasto biszkoptowe podzielić na pół, jedną część ciasta zostawić jasną, a do drugiej dodać kakao.
Zimne jabłka wyłożyć na spód z kruchego ciasta, następnie na jabłka wylewamy ciasto jasne i porcjami kładziemy ciasto z kakao, bez mieszania ciasta przykrywamy rozwałkowanym kruchym ciastem, lekko dociskamy.
Ciasto pieczemy w temp. 180st około 50 minut.
Cukier puder ucieramy z niewielką ilością soku cytrynowego na gęsty lukier i polewamy nim wierzch zimnego ciasta, odstawiamy do zastygnięcia.
SylaUla
pyszalka