pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Owoce morza czosnkowo-szczypiorkowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

w smaku lekko kwaskowate idealne do podania z grillowaną bagietką

Owoce morza czosnkowo-szczypiorkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owoce morza czosnkowo-szczypiorkowe

 

  • owoce morza 250g
  • masło 1 łyżka
  • czosnek ząbki 4
  • szczypiorek ½ pęczka
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • wino czerwone 50ml
  • sól do smaku
  • cytryna 1 plaster

Sposób przygotowania:

Owoce morza czosnkowo-szczypiorkowe
Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy mrożone owoce morza. Odrobinę solimy. Smażymy na średnim ogniu. Gdy całkowicie się rozmrożą całość skrapiamy sokiem z plastra cytryny. Po chwili dodajemy czosnek wraz z szczypiorkiem. Mieszamy i całość smażymy od momentu odparowania wody. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt naturalny oraz wlewamy wino. Wspólnie mieszamy i ponownie podsmażamy lekko odparowując wino. Podałem z grillowanymi bagietkami posmarowanymi masłem smakowym (bazyliowo-czosnkowym z dodatkiem natki pietruszki). Smacznego.
Owoce morza czosnkowo-szczypiorkowe
Na rozpuszczone masło wrzucamy mrożoną mieszankę
Owoce morza czosnkowo-szczypiorkowe
Gdy się rozmrożą skarapiamy je sokiem z cytryny
Owoce morza czosnkowo-szczypiorkowe
Po pewnym czasie dodajemy szczypiorek wraz z czosnkiem a potem jogurt i wino
Owoce morza czosnkowo-szczypiorkowe
Smażymy kilka minut lekko odparowując wino

Tagi:

owoce morza