pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Owoce morza w różowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

owoce morza z dodatkiem czerwonego wina

Owoce morza w różowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owoce morza w różowym sosie

 

  • owoce morza 250g
  • cytryna 2 plasterki
  • masło 1 łyżka
  • wino czerwone półwytrawne 200ml
  • śmietana kremowa 150ml
  • przyprawa do ryb 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Owoce morza w różowym sosie
Owoce morza bez rozmrażania wrzucamy na nagrzaną patelnię. Dodajemy masło. Całość skrapiamy sokiem z dwóch plasterków cytryny. Mieszamy i smażymy kilka dobrych minut. Gdy większość wody odparuje wlewamy wino. Chwilę smażymy mieszając, aby wino również częściowo odparowało. Patelnię zdejmujemy z ognia po czym wlewamy śmietanę kremową. Delikatnie rozprowadzamy śmietanę po całej patelni i ponownie stawiamy ją na średni ogień. Przyprawiamy do smaku przyprawą do ryb i owoców morza. Chwilę smażymy i gotowe. Podajemy z białym pieczywem maczanym w powstałym sosie. Smacznego.
Owoce morza w różowym sosie
Mrożone owoce morza wrzucamy na rozgrzaną patelnię
Owoce morza w różowym sosie
Gdy owoce się rozmrożą i woda odparuje wlewamy czerwone wino
Owoce morza w różowym sosie
Na koniec zalewamy śmietaną i przyprawiamy
Owoce morza w różowym sosie
Propozycja podania z kawałkami bagietki