KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Owoce morza w tempurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce morza np kalmary w tempurze- można zrobić w podobny sposób np. krewetki tygrysie i inne przysmaki.polecam!

Owoce morza w tempurze

Składniki:

Owoce morza w tempurze

 

  • dowolne owoce morza np. kalmary, czy ośmiorniczki a nawet krewetki tygrysie
  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • niespełna szklanka wody GAZOWANEJ
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • 5 jaj

Sposób przygotowania:

Owoce morza w tempurze
Aby przygotować ciasto, w którym zanurzysz swoje owoce morza oddziel białka od żółtek. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Mąkę pszenną przesiej z mąką ziemniaczaną oraz sodą. Odłóż ok. 50 gram mącznej mieszanki, a resztę zmieszaj z wodą i delikatnie połącz z pianą białkową. Na koniec dosyp resztę mąki i wymieszaj. W tak przygotowanym cieście można już maczać owoce można aby po chwili wrzucać je na rozgrzany głęboki olej/oliwę z oliwek i smażyć aż nabiorą złotego koloru ze wszystkich stron. Nadmiar tłuszczu odsącz przy pomocy papierowego ręcznika W ten sposób możesz także opiekać warzywa np. cebulę. Smacznego!