KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Owoce morza w tempurze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chrupiąca tempura z owoców morza.

Owoce morza w tempurze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owoce morza w tempurze

 

  • tempura składniki:

 

 

  • składniki:
  • kilka świeżych lub mrożonych krewetek,
  • kalmar,
  • małe ośmiorniczki,
  • sos sojowy,
  • majonez japoński,
  • oliwa,

Sposób przygotowania:

Owoce morza w tempurze
Przepis na ciasto tempura: Do lodowatej gazowanej wody dodajemy przesianą mąkę proszek do pieczenia i sól do smaku, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Przepis na danie: Owoce morza dokładnie oczyść, posyp mąką, pałeczkami wkładamy do tempury i dokładnie obtaczamy. Na gorący olej wrzucamy gotowe obtoczone kawałki, smażymy krótko. Gotowe owoce morza wykładamy na talerz, podajemy sos sojowy oraz majonez japoński. SMACZNEGO.
Owoce morza w tempurze
Czyścimy dokładnie owoce morza w zimnej wodzie.
Owoce morza w tempurze
Z kalmara ściągamy skórę, odcinamy z macek oko.
Owoce morza w tempurze
Obtoczone w tempurze smażymy w gorącym oleju.