Sposób przygotowania:
Owoce morza z ryżem
1.Owoce morza płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do dużego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut pod przykryciem. 2.Ugotowane owoce morza (muszle małży powinny być otwarte, a krewetki różowe) wyjmujemy łyżką cedzakową do miski i odstawiamy na bok. 3.Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek, chwilę go podsmażamy mieszając. 4.Do wody po gotowaniu owoców morza wsypujemy ryż, wrzucamy pół pęczka pietruszki (w całości), szczyptę soli oraz czosnek wraz z oliwą. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie niemal cały płyn. 5.Wyjmujemy pietruszkę, a wrzucamy owoce morza. Chwilę jeszcze gotujemy, aby wszystko się podgrzało. 6.Podajemy posypane świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.