pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Chatka Baby Jagi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser a raczej ciasto które pamiętam jeszcze z dzieciństwa a teraz uwielbiają je moje dzieci.Przygotowanie jego zajmuje niewiele ponad chwilkę.

Chatka Baby Jagi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chatka Baby Jagi

 

  • 12,5 dkg masła
  • 60 dkg sera (zmielonego jak na sernik)
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 3 duże opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

Chatka Baby Jagi
Miękkie masło,cukier puder,żółtka,cukier waniliowy i ser miksujemy ze sobą aż masa będzie gładka i jednolita.Dzielimy na pół,do jednej części dodajemy kakao i dokładnie ze sobą mieszamy. Herbatniki układamy na folii aluminiowej w 3 rzędach po 6 sztuk.Smarujemy je połową masy kakaowej,układamy następną warstwę herbatników i znów smarujemy masą kakaową,przykrywamy ciasteczkami i wykładamy masę waniliową.Przy pomocy folii składamy ciasto w formę chatki ( zewnętrzne rzędy ciasteczek składamy do środka).Całość dokładnie owijamy folią i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na około 2 godz.Po tym czasie polewamy ciasto polewą czekoladową i znów odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (herbatniki lekko zmiękną i łatwo się kroi)
Chatka Baby Jagi
Etap 1:Z podanych składników przygotowujemy masę serową.Dzielimy na 2 części,do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy.
Chatka Baby Jagi
Etap 2:Herbatniki układamy na folii aluminiowej,smarujemy masą i przykrywamy ciasteczkami,czynność powtarzamy,na koniec smarujemy waniliową masę
Chatka Baby Jagi
Etap 3: Tak przygotowane ciasto składamy w formę chatki ( bocznie rzędy ciasteczek składamy do środka) dokładnie owijamy folią i odstawiamy do schłodzenia.Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową.

Tagi:

sery ser sernik