bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Owocowe ciasto migdałowe z białek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gdy cierpi się na nadmiar białek, to to ciasto jest idealne do wykorzystania. Przepis zmodyfikowany z Galerii Potraw.

Owocowe ciasto migdałowe z białek  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owocowe ciasto migdałowe z białek

 

 

Sposób przygotowania:

Owocowe ciasto migdałowe z białek
Piekarnik rozgrzać do 180st C. Tortownicę 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Truskawki umyć, odsączyć, większe pokroić na pół. Mieszankę owocową rozmrozić, odlać sok, posypać łyżką mąki ziemniaczanej, lekko obtoczyć (żeby się nie rozpadły w cieście).Masło rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukrem, bułką i migdałami. Dolać masło i wymieszać wszystko mikserem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem. Masę wylać na dno tortownicy, wyłożyć na nią równomiernie owoce. Piec ok. 45 min. do suchego patyczka. Gdy ostygnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Owocowe ciasto migdałowe z białek
Etap 1