zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Owocówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Coś słodkiego z borówką amerykańską

Owocówka

Składniki:

Owocówka

 

 

  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g borówki amerykańskiej lub innych owoców( świeżych lub mrożonych)
  • 10 dkg masła
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Owocówka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól. Do tego dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Formę do tarty natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy spód ciastem. W piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni podpiekamy ciasto 10-15 minut. Wyjmujemy ciasto, na nie wysypujemy owoce i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

owocówka