mamamysia

mamamysia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Owocowo-czekoladowa pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pizza w takim wydaniu smakuje jest zaskakująco smaczna, kusi gęstym czekoladowym sosem, zachwyca soczystymi owocami i bakaliami a skarmelizowana biała czekolada zamiast sera podkreśla jej oryginalność.

Owocowo-czekoladowa pizza

Składniki:

Owocowo-czekoladowa pizza

 

Sposób przygotowania:

Owocowo-czekoladowa pizza
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka. Mąkę przesiać, dodać sól, olej, wodę i rozczyn drożdży. Zarobić ciasto.

Ciasto uformować w kulę, umieścić w misce z pokrywką lub przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm w kształt koła.

Czekoladę gorzką rozpuścić na małym ogniu w 0,25 szkl mleka , mieszając do powstania sosu. Lekko przestudzić i rozsmarować na surowym cieście. Następnie rozłożyć pokrojone owoce i bakalie, posypać orzechami i białą czekoladą pokrojoną w drobne kawałki.

Piec w piekarniku w temp 160 stopni przez ok. 25 minut.