blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Owocowy raj.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny torcik z dużą ilością owoców.

Owocowy raj.

Składniki:

Owocowy raj.

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • 200 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

 

  • Krem i przybranie:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 1/2 kostki masła
  • torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 serki homogenizowane po 150 g
  • opakowanie galaretki pomarańczowej
  • owoc kiwi
  • mała puszka brzoskwiń
  • wiórki czekoladowe i kokosowe do obsypania

Sposób przygotowania:

Owocowy raj.
.Biszkopt klasyczny można przygotować według mojego przepisu zmieniając tylko składniki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścićw odrobinie wrzątku. Truskawki oczyścić, umyć, osączyć, odłożyć 10 największych do dekoracji, pozostałe rozgnieść. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Serki dodawać po łyżeczce do masy, cały czas ucierając, dodać żelatynę, delikatnie wymieszać. Włożyć rozgniecione truskawki. Blat biszkoptowy ułożyć w tor-townicy, nałożyć masę truskawkową, przykryć drugim blatem, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Brzoskwinie odsączyć, syrop zagotować, zblanszować w nim kiwi, wymieszać z galaretką, 1/2 szklanki płynu odlać. Na torcie ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, rozpiąć tortownicę, boki tortu posmarować odłożoną galaretką, obsypać wiórkami czekoladowymi i kokosowymi. Biszkopt klasyczny: https://gotujmy.pl/biszkopt-klasyczny,przepisy-biszkopty-przepis,130546.html