CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Owocowy sernik z galaretką krystaliczną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealny sernik na upalne dni, pełny owoców, lekko kwaskowy i jednocześnie słodki. Od lat nasze ulubione ciasto na lato.

Owocowy sernik z galaretką krystaliczną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owocowy sernik z galaretką krystaliczną

masa czerwona

  • galaretka wiśniowa ( na 500 ml )
  • serek homogenizowany truskawkowy 250 g
  • maliny około 120-150 g

masa żółto-pomarańczowa

  • galaretka cytrynowa ( na 500 ml )
  • serek homogenizowany brzoskwiniowy 330 g
  • morele 4 sztuki 280 g

warstwa środkowa

  • galaretka krystaliczna ( na 500 ml )
  • maliny ok. 70 g
  • borówki ok. 80 g

spód

  • kilka kakaowych herbatników

Sposób przygotowania:

Owocowy sernik z galaretką krystaliczną
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody, wiśniową w 250 ml.

2-3 łyżki przestudzonej czerwonej galaretki mieszamy z serkiem truskawkowym o temperaturze pokojowej. Przekładamy do galaretki i dokładnie mieszamy.

Tortownicę 18 cm wykładamy herbatnikami, rozkładamy część maliny i delikatnie polewamy lekko tężejącą czerwoną masą serową. Schładzamy w lodówce.

Po około 1,5 godzinie na dobrze schłodzonym serku rozkładamy maliny z borówkami i delikatnie zalewamy krystaliczną galaretką, znów schładzamy.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml wody, przestudzoną mieszamy z serkiem brzoskwiniowym.

Morele kroimy w dość drobne cząstki.

Na całkowicie zastygniętej galaretce krystalicznej rozkładamy kawałki moreli i zalewamy je żółtą masą serową.

Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Owocowy sernik z galaretką krystaliczną
Pokrojona morele rozkładamy na schłodzonej galaretce krystalicznej