dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 235]

Czerwona fantazja bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia z dodatkiem czerwonej porzeczki. Pomiędzy herbatnikami kryje się budyniowa masa, porzeczkowa żelka i bita śmietana z bezami.

Czerwona fantazja bez pieczenia

Składniki:

Czerwona fantazja bez pieczenia

krem

  • ok. 24 herbatników
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła

żelka z czerwonej porzeczki

  • 400 g czerwonej porzeczki
  • ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody
  • 1 czerwona galaretka wieloowocowa

bita śmietana

  • 400 ml kremówki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • gotowe kolorowe bezy
  • ew. czerwone porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czerwona fantazja bez pieczenia
1 i 1/2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. W pozostałej 1/2 szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy, wlać na gorące mleko, wymieszać, ponownie wstawić na palnik, gotować ok. pół minuty. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni ugotowanego budyniu, odstawić do ostudzenia.

Chłodny budyń wkręcić po jednej łyżce w miękkie masło.

Połowę herbatników ułożyć na dnie prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Wyłożyć cały krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugą warstwą herbatników.

Porzeczki zalać 1/2 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 4-5 minut. Przetrzeć przez sitko. Do powstałego przecieru ewentualnie dolać wodę tak by powstało 1 i 1/2 płynu. Jeszcze raz zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na herbatniki, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na porzeczkową galaretkę.

Wierzch ozdobić pokruszonymi bezami i porzeczkami.