Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Owsiane bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Błyskawiczne bułeczki bez drożdży, bez zaczynów,rozczynów i zakwasów, bez wyrabiania ciasta i bez czekania w nieskończoność :)

Owsiane bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owsiane bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Owsiane bułeczki
Zaczynamy od otwarcia buteliki z piwem, odlania 300ml i odstawienie do dodgazowania- najlepiej na całą noc. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.W jednej misce mieszamy składniki suche- mąkę, płatki, sól i sodę.W drugiej mieszamy składniki mokre- piwo, maślankę, olej i miód.Wlewamy płynne składniki do suchych i mieszamy łyżką.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki wykładamy 12 kupek ciasta jednakowej wielkości. Rękę zwilżamy zimną wodą i z każdej kupki ciasta formujemy okrągłą bułeczkę.Posypujemy płatkami owsianymi i pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Owsiane bułeczki
Dodając miód, dobrze jest najpierw na łyżkę wlać olej i dodać do ciasta, potem wlany na łyzkę miód będzie z niej ładnie ściekał
Owsiane bułeczki
Ciasto początkowo jest dość rzadkie, ale w miarę mieszania, za sprawą sody- gęstnieje
Owsiane bułeczki
Bułeczki nie muszą być idealnie równe! przecież to domowe bueczki
Owsiane bułeczki
Upieczone bułki, zdejmujemy z blaszki i możemy zajadać jeszcze ciepłe- posmarowane masłem są idealne :)