Sposób przygotowania:
Owsiane ciasteczka z dziką różą i malinami
1. Płatki dzikiej róży dokładnie umyć, usunąć białe końce. Przełożyć do moździerza i utrzeć z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz łyżeczką brązowego cukru do momentu aż lekko puści sok. 2. Maliny umyć, dokładnie osączyć, lekko rozgnieść i połączyć z konfiturą z dzikiej róży. 3. Banana umyć, obrać i rozgnieść widelcem na papkę. 4. Do miski wsypać płatki owsiane, ryż preparowany, siemię lniane oraz proszek do pieczenia. Dodać rozgniecionego banana i maliny z różą, dokładnie wymieszać (powinna powstać dość gęsta, ale wilgotna, grudkowata masa). 5. 6 zagłębień w formie do muffinek wysmarować cienko masłem (może to być dobrej jakości masło roślinne), wysypać otrębami owsianymi. Nabierać porcję ciasta i przekładać je do przygotowanych zagłębień w foremkach, uklepując ciasteczka. 6. Formę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec przez 15 minut na złoty kolor.