Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Owsiane muffinki z winogronem i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffinki z dużą ilością płatków owsianych oraz czekoladą i słodkim winogronem. Idealne na podwieczorek.

Owsiane muffinki z winogronem i czekoladą

Składniki:

Owsiane muffinki z winogronem i czekoladą

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki miodu prawdziwego
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • około 20 dag jasnego winogrona

Sposób przygotowania:

Owsiane muffinki z winogronem i czekoladą
1. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko, dodajemy płynny miód i lekko je roztrzepujemy widelcem lub ,,rózgą''. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej umyte, osuszone, pokrojone w kostkę i pozbawione pestek winogrona oraz pokrojoną w kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej dodatkowo papierowymi papilotkami.

3. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

4. Podajemy, a ja smacznego Wam życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 12 sztuk muffinek.