Sposób przygotowania:
Owsiany chlebek z ziarnami na maślance1.
Do przygotowanej miski wsypałam mąkę krupczatkę oraz mąkę owsianą. Wymieszałam je ze sobą.
2.
Wszystkie ziarna uprażyłam na suchej patelni i ciepłe dodałam do miski z mąkami. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.
3.
Kolejnym składnikiem, który wsypałam do miski była sól kuchenna.
4.
Później wsypałam cukier trzcinowy i wymieszałam.
5.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Ponownie wymieszałam łyżką drewnianą.
6.
Maślankę i wodę ciepła wymieszałam ze sobą, a następnie wlałam do miski z pozostałymi składnikami.
7.
Bardzo dokładnie wymieszałam ciasto i odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.
8.
Po upływie tego czasu "odgazowałam " ciasto, przełożyłam do silikonowych foremek i znowu postawiłam w ciepłym miejscu na 20 minut.
9.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Smacznego !