Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To bardzo dobry chlebek. Tym razem upieczony na mące krupczatce oraz mące owsianej. Upiekłam go na maślance, ale też można ją zastąpić zwykłą wodą.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

 

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki owsianej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 5 łyżek słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 21 g drożdży świeżych
  • 400 ml maślanki
  • 100 ml wody letniej

Sposób przygotowania:

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

1.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance
Wsypanie do miski mąki krupczatki i mąki owsianej

Do przygotowanej miski wsypałam mąkę krupczatkę oraz mąkę owsianą. Wymieszałam je ze sobą.

2.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance
Uprażone wszystkie ziarna wsypane do miski

Wszystkie ziarna uprażyłam na suchej patelni i ciepłe dodałam do miski z mąkami. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.

3.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

Kolejnym składnikiem, który wsypałam do miski była sól kuchenna.

4.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

Później wsypałam cukier trzcinowy i wymieszałam.

5.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski. Ponownie wymieszałam łyżką drewnianą.

6.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

Maślankę i wodę ciepła wymieszałam ze sobą, a następnie wlałam do miski z pozostałymi składnikami.

7.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

Bardzo dokładnie wymieszałam ciasto i odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.

8.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

Po upływie tego czasu "odgazowałam " ciasto, przełożyłam do silikonowych foremek i znowu postawiłam w ciepłym miejscu na 20 minut.

9.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Owsiany chlebek z ziarnami na maślance

Smacznego !


Tagi:

chleb