Sposób przygotowania:
Domowe chlebki z ziarnami
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 5 łyżek mąki. Całość odstawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie mieszamy ze sobą potrzebne mąki. W oddzielnej misce mieszamy ziarna. Gotowy rozczyn wlewamy do mąki. Dodajemy stopniowo wodę oraz nasiana i płatki owsiane. Do całość dodajemy olej. Zagniatamy ciasto około 15 minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowe ciasto (powinno odchodzić od ręki) przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 2 części i przekładamy do przygotowanych foremek. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Chlebki pozostawiamy na około 20 minut by podrosły. Następnie pieczemy je około 1 godziny w 180˚C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Alex_M