jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Domowe chlebki z ziarnami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Od niedawna zaczęłam piec chlebki. Takie domowe pieczywo najlepiej smakuje po prostu posmarowane masłem i posypane np. pokrojonym szczypiorkiem. Nie wymaga absolutnie dodatku wędlin, gdyż samo w sobie jest pycha!!!

Domowe chlebki z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe chlebki z ziarnami

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe chlebki z ziarnami
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 5 łyżek mąki. Całość odstawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie mieszamy ze sobą potrzebne mąki. W oddzielnej misce mieszamy ziarna. Gotowy rozczyn wlewamy do mąki. Dodajemy stopniowo wodę oraz nasiana i płatki owsiane. Do całość dodajemy olej. Zagniatamy ciasto około 15 minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowe ciasto (powinno odchodzić od ręki) przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 2 części i przekładamy do przygotowanych foremek. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem. Chlebki pozostawiamy na około 20 minut by podrosły. Następnie pieczemy je około 1 godziny w 180˚C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.
Domowe chlebki z ziarnami
W jednej misce mieszamy potrzebne do chleba mąki
Domowe chlebki z ziarnami
W drugiej misce mieszamy potrzebne do chleba dodatki
Domowe chlebki z ziarnami
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Domowe chlebki z ziarnami
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksuwek.

Tagi:

chleb pieczywo