pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Chlebek z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny zdrowy chlebek pełen różnych ziarenek,długo pozostaje świeży z chrupiącą skórką a miękki i wilgotny wewnątrz.

Chlebek z ziarnami

Składniki:

Chlebek z ziarnami

 

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 25 dkg mąki razowej
  • 500 ml wody letniej
  • 5 gram drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka maku suchego
  • 2 łyżki siemienia
  • 0,5 szkl płytków owsianych lub otrąb

Sposób przygotowania:

Chlebek z ziarnami
W miseczce rozrabiamy drożdze z cukrem i odstawiamy do czasu aż staną się płynne. Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki,ziarna,płatki owsiane i sól. Do mieszanki mąk i ziarem dodajemy płynne drożdże i wodę,wszystko dokładnie mieszamy,przykrywamy ciasto świereczką i odstawiamy o wyrośnięcia na 1 godz. Gdy ciasto już wyrośnie ( powinno podwoić swoją objętość) przekładamy je do wysmarowanej masłem formy,lekko wyrównujemy i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia.Chlebek smarujemy wodą. Wyrośnięty chlebek pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 1-1,5 godz. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego