Sposób przygotowania:
Ozór cielęcy gotowany w warzywach
Ozorki starannie umyć, najlepiej wyszorować szczotką i wykrajać gruczoły ślinowe. Zagotować wodę z dodatkiem listka laurowego i zmiażdżonego ziela angielskiego, osolić. Do wrzątku włozyć ozorki i gotować pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyjąć, włożyć na chwilę do zimnej wody. Gdy ostygną ściągnąć z nich skórę. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik. Oczyszczone ozorki włożyć do wrzącej, osolonej wody. Dodać warzywa, ugotować do miękkości. Gdy płyn niemal calkowicie odparuje, dodać mleko, gotować jeszcze kilka minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, wysypac pietruszką. podawac z dodatkiem puree z ziemniaków i z surówką z sałaty lub pomidorów.
Gość
mona3