Misiowe Puszyści

Misiowe Puszyści

Kucharz
[Przepisów: 24]

Ozór cielęcy gotowany w warzywach

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Ozorki starannie umyć, najlepiej wyszorować szczotką i wykrajać gruczoły ślinowe.

Ozór cielęcy gotowany w warzywach

Składniki:

Ozór cielęcy gotowany w warzywach

 

  • 60 dag ozorków cielęcych
  • 50 dag warzyw mieszanych
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 szkl mleka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ozór cielęcy gotowany w warzywach
Ozorki starannie umyć, najlepiej wyszorować szczotką i wykrajać gruczoły ślinowe. Zagotować wodę z dodatkiem listka laurowego i zmiażdżonego ziela angielskiego, osolić. Do wrzątku włozyć ozorki i gotować pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyjąć, włożyć na chwilę do zimnej wody. Gdy ostygną ściągnąć z nich skórę. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik. Oczyszczone ozorki włożyć do wrzącej, osolonej wody. Dodać warzywa, ugotować do miękkości. Gdy płyn niemal calkowicie odparuje, dodać mleko, gotować jeszcze kilka minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, wysypac pietruszką. podawac z dodatkiem puree z ziemniaków i z surówką z sałaty lub pomidorów.

Tagi:

ozór