mundek1011

mundek1011

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

ozorki paprykowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój tata uwielbia wszelkiego rodzaju podroby, za tak przyrządzonymi ozorkami wręcz przepada

ozorki paprykowe

Składniki:

ozorki paprykowe

 

  • 4 ozorki,
  • 2 duze czerwone papryki,
  • 2 duze żółte papryki,
  • 1,5 szklanki bulionu z kostki,
  • kieliszek białego, wytrawnego, wina,
  • 2 łyzki maki ziemniaczanej,
  • 2 łyzki oliwy,
  • liscie laurowe,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

ozorki paprykowe
Ozorki zalewamy zimna woda, moczymy 2 godziny. Następnie szorujemy je szczoteczka, zdejmujemy błony, zalewamy osolonym wrzatkiem i gotujemy około 90 minut. Papryke i cebule kroimy w paski .Wrzucamy do rondla na rozgrzana oliwę, smażymy 3 minuty. Dodajemy przyprawy, wlewamy bulion i wino. Gotujemy, az warzywa zmiękną. Zagęszczamy nasz sos mąką. Ugotowane ozorki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do naszego sosu.