Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ozorek cielęcy na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyka polskiej kuchni, dla jednych rarytas a dla drugich temat tabu. A dla mnie było to wyzwanie, nie spodziewałem się że to taki delikatny i miękki kawałek mięsa:) Wyszło pysznie, polecam!

Ozorek cielęcy na zimno

Składniki:

Ozorek cielęcy na zimno

 

Sos żurawinowy

  • 2 łyżki konfitury żurawinowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • ząbek czosnku
  • sól pieprz
  • ocet malinowy
  • cukier

Sposób przygotowania:

Ozorek cielęcy na zimno
Dokładnie umyty ozorek włóż do garnka i zalej zimną wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj przez 20min. Po tym czasie zmień wodę i dodaj sól, pieprz, pokrojoną włoszczyznę, opaloną cebulkę, oraz liście laurowe i ziele angielskie, całość gotuj na małym ogniu aż do miękkości.

Ugotowany ozorek wyjmij z wywaru i obierz ze skóry, po czym pokrój w plastry i ułóż na półmisku, na koniec pokryj cienką warstwą auszpiku zrobionego z żelatyny i wcześniej przygotowanego wywaru.

Po schłodzeniu podawaj z sosem żurawinowym.