Sposób przygotowania:
Ozorki na warzywnej pierzynce
Ozorki myjemy. Odcinamy ślinianki, ścięgna. Gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak aby przykrywała mięso) przez 20 minut. Ozorki obieramy z białej skóry lub odcinamy ją ostrym nożem. A następnie zalewamy wodą. Dodajemy obrany i przekrojony seler, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, sól oraz dwie gałązki lubczyku. Gotujemy do miękkości (przynajmniej 1 h ). W czasie kiedy ozorki się gotują myjemy warzywa. Cukinie kroimy w grube plastry, a je w ćwiartki. Paprykę i marchew kroimy w kostkę. Cebulę w piórka. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i przesmażamy razem. Podlewamy niewielką ilością wywaru z gotowania ozorków i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy ugotowany i pokrojony w kostkę seler. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Ugotowane ozorki kroimy w grube plastry. Wywar z gotowania ozorków przecedzamy i zaciągamy śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną gorącego płynu. Doprawiamy do smaku cytryną, solą i świeżo mielonym pieprzem oraz chrzanem. Serwujemy z ugotowana kaszą lub ryżem.