Sposób przygotowania:
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.
W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.
Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem.
Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami.
W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.
Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem.
Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami.
demisec
biedroneczki
ziutula
W Gdyni na hali targowej są boksy prywatne mięsne z okolic Kaszub i wybór jest spory, no i świeże...pozdrawiam.
lukrowanepierniczki