ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym są przepysznym daniem, pamiętam takie ozorki na obiad u babci.

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

 

 

  • masło 3 łyżki,
  • cebula 1 sztuka mniejsza,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • śmietana 12% 2 łyżki,
  • wywar z ozorków 3/4 litra,
  • chrzan 2-3 łyżki

 

  • buraki obrane 1 kg,
  • smalec 1 łyżka,
  • cebula 1 sztuka,
  • cukier 2-3 łyżki,
  • sól 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ocet winny 2 łyżeczki

 

  • ziemniaki ugotowane 1 kg,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.

W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki. 

Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem.

Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami.
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
Gotowane ozorki w szybkowarze są szybko gotowe i miękkie.
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
Również bardzo smakują w sosie musztardowym.