marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki z czekoladą na proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pączki zwykle wyrabiane są na zaczynie drożdżowym, ale dziś spróbuję upiec je na bazie proszku do pieczenia, a jako dodatek tabliczka mlecznej czekolady, którą najpierw rozmiękczyć i podzielić na porcje.

Pączki z czekoladą na proszku

Składniki:

Pączki z czekoladą na proszku

  • 500 g. mąki pszennej luksusowej
  • 180 g. margaryny lub masła,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka mleka 3,2 % lub w proszku,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • aromat waniliowy lub migdałowy,
  • łyżeczka pełna proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu na blachę.

Sposób przygotowania:

Pączki z czekoladą na proszku
Ciasto na pączki bez użycia drożdży można zarobić na stolnicy lub zagnieść w naczyniu ręką, Najpierw dodać niecałą kostkę margaryny lub miękkiego masła, cukier, żółtka, mleko płynne lub w proszku, aromat waniliowy lub migdałowy, szczyptę soli oraz mąkę pszenną luksusową przesianą z proszkiem do pieczenia. Wyrabiać i zagnieść w kulę oraz zapakować i schłodzić.

Tabliczkę czekolady mlecznej po rozpakowaniu rozpuścić w rondlu w małej ilości mleka lub śmietanki, mieszając, by masa nie przywarła do dna.

Potem zestawić naczynie na bok i przestudzić masę. Ciasto wyjąć po pół godzinie i lekko rozwałkować, potem dzielić na średnie kawałki i uklepywać je na dłoni i nakładać łyżeczką masę czekoladową i zalepić ciastem formując okrągłe kształty.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C, a natłuścić i wyłożyć pergaminem oraz układać nań pączki. Wstawić do piekarnika na 20-25 min. Gdy zbrązowieją, wysunąć blachę, przełożyć ciastka szczypcami na tacę i piec następne.