Sposób przygotowania:
Pączki z czekoladą na proszku
Ciasto na pączki bez użycia drożdży można zarobić na stolnicy lub zagnieść w naczyniu ręką, Najpierw dodać niecałą kostkę margaryny lub miękkiego masła, cukier, żółtka, mleko płynne lub w proszku, aromat waniliowy lub migdałowy, szczyptę soli oraz mąkę pszenną luksusową przesianą z proszkiem do pieczenia. Wyrabiać i zagnieść w kulę oraz zapakować i schłodzić.
Tabliczkę czekolady mlecznej po rozpakowaniu rozpuścić w rondlu w małej ilości mleka lub śmietanki, mieszając, by masa nie przywarła do dna.
Potem zestawić naczynie na bok i przestudzić masę. Ciasto wyjąć po pół godzinie i lekko rozwałkować, potem dzielić na średnie kawałki i uklepywać je na dłoni i nakładać łyżeczką masę czekoladową i zalepić ciastem formując okrągłe kształty.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C, a natłuścić i wyłożyć pergaminem oraz układać nań pączki. Wstawić do piekarnika na 20-25 min. Gdy zbrązowieją, wysunąć blachę, przełożyć ciastka szczypcami na tacę i piec następne.
Tabliczkę czekolady mlecznej po rozpakowaniu rozpuścić w rondlu w małej ilości mleka lub śmietanki, mieszając, by masa nie przywarła do dna.
Potem zestawić naczynie na bok i przestudzić masę. Ciasto wyjąć po pół godzinie i lekko rozwałkować, potem dzielić na średnie kawałki i uklepywać je na dłoni i nakładać łyżeczką masę czekoladową i zalepić ciastem formując okrągłe kształty.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C, a natłuścić i wyłożyć pergaminem oraz układać nań pączki. Wstawić do piekarnika na 20-25 min. Gdy zbrązowieją, wysunąć blachę, przełożyć ciastka szczypcami na tacę i piec następne.