Sposób przygotowania:
Pączki
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdęe z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukrem żółtka(ok.3-4 łyżki), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, wlać alkohol dodać roztopioną margarynę...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.. wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... formować pączki, nadziewać marmoladą odstawić do wyrośnięcia... gotować w rozgrzanym tłuszczu.. na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować.. przygotować lukier; cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę) zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką .. Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..