luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Zawsze udane ciasta drożdżowe

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

puszyste pączki.. zawsze sie udają ..

Pączki

Składniki:

Pączki

 

 

  • marmolada, cukier puder , tłuszcz do gotowania
  • najlepiej smalec ponieważ nagrzewa się do wyższej temperatury niż olej

 

  • Na lukier
  • 1 szkl cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • trochę wody

Sposób przygotowania:

Pączki
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdęe z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukrem żółtka(ok.3-4 łyżki), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, wlać alkohol dodać roztopioną margarynę...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.. wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... formować pączki, nadziewać marmoladą odstawić do wyrośnięcia... gotować w rozgrzanym tłuszczu.. na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować.. przygotować lukier; cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę) zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką .. Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..