Sposób przygotowania:
Pączki
Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż masa będzie gładka i błyszcząca. Mąkę, cukier waniliowy, mleko dodać razem do utartej masy. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i też wlać do ciasta. Ciasto wyrobić tak, aż będzie odchodziło od pałki. Z wyrobionego ciasta formować pączki i nadziewać marmoladą. Pączki odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W garnku rozpuszczamy smalec w ilości takiej, aby pączki mogły w nim pływać. Wyrośnięte pączki wkładamy do gorącego smalcu i smażymy z obu stron na brązowy kolorem. Aby pączki nie pochłaniały tyle tłuszczu, można do smalcu dodać kieliszek spirytusu. Usmażone pączki wykładamy na papier do czasu wystygnięcia. Po tym czasie polewamy lukrem (odrębny przepis). Smacznego :)