bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Pączki 12

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

A u mnie: tradycyjne: z cukrem pudrem i marmoladą / tak sobie zażyczyli domownicy :O)/.

Pączki 12 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki 12

 

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy /1 łyżka/
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej rzepakowy /około 1 litra/
  • cukier puder do posypania
  • 0.5 kg marmolady
  • Z tej porcji składników wyszło mi 30 pączków

Sposób przygotowania:

Pączki 12
Mleko lekko podgrzać, część wlać do garnuszka , pokruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru- wymieszać i postawić w ciepłym miejscu , aby drożdże zaczęły "rosnąć". Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier waniliowy. Żółtka ucieramy z resztą cukru do białości. Do miski z mąką wkładamy "ruszone" drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy utarte żółtka, całość mieszamy i zaczynamy wyrabiać ręką do momentu "odchodzenia" od rąk. Po zagnieceniu ciasta, zaczynamy dodawać partiami roztopioną margarynę lub masło oraz spirytus, całość zagniatamy do połączenia się składników.Ciasto należy przykryc ściereczką lniana i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto wyłożyć na stolnicę, trochę rozciągnąć palcami , wyrównać delikatnie wałkiem i wycinać szklaneczką pączuszki. Ułożyć je na stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzać olej w garnku /sprawdzamy surowym ziemniakiem- musi od razu ziemniak wypłynąc na powierzchnie/, wtedy jest olej prawidłowo nagrzany. Zmniejszyć następnie temperaturę, przez przykręcenie wielkości płomienia i wkładać po kilka pączków do smażenia, przewracąjąc patyczkami na drugą. Smażyć około 2 min z każdej strony, ażeby pączki w środku były upieczone.Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i pozostawić do osączenia z nadmiaru tłuszczu.Po lekkim przestudzeniu /za pomoca tuby do ubierania tortów/, wprowadzić marmoladę /pokazane na zdjęciu/, następnie posypać lub obtoczyć w cukrze pudrze.
Pączki 12
Po dokładnym wyrobienu ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Pączki 12
usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym
Pączki 12
po lekkim przestudzeniu napełniamy szprycą pączki marmoladą
Pączki 12
można też leciutko tylko oprószyć cukrem pudrem

Tagi:

pączki