Pączki hiszpańskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pączki alpejskie znane są również jako koła alpejskie lub gniazda. Niezależnie od nazwy są wyśmienite.

Pączki hiszpańskie

Składniki:

Pączki hiszpańskie

Pączki

Lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Pączki hiszpańskie

ETAP 1:

Pączki alpejskie
Wodę wlewamy do rondla, dodajemy masło lub margarynę i szczyptę soli.

Wodę wlewamy do rondla, dodajemy masło lub margarynę i szczyptę soli. Zagotowujemy i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu.

ETAP 2:

Pączki alpejskie
Do gotującej się wody z tłuszczem wsypujemy mąkę

Do gotującej się wody z tłuszczem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zestawiamy z ognia i studzimy.

ETAP 3:

Pączki alpejskie
Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem.

Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem.

ETAP 4:

Pączki alpejskie
za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy porcję ciasta tworząc koła.

Papier do pieczenia tniemy na kwadraty. Smarujemy lekko olejem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy porcję ciasta tworząc koła.

ETAP 5:

Pączki alpejskie
Pączki kładziemy na rozgrzanym oleju papierem do góry.

Pączki kładziemy na rozgrzanym oleju papierem do góry. Po ok. minucie usuwamy papier z ciastka i smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone wyciągamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.