Pączki babci Anielki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis dostałam od babci sąsiadki i od tej pory na tłusty czwartek zawsze są domowe,piękne pączusie.

Pączki babci Anielki

Składniki:

Pączki babci Anielki

 

  • 1kg.mąki
  • 4łyżki cukru
  • 2szklanki mleka
  • 1kostka tłuszczu(ja używam KASIE)
  • 5jaj
  • 1kostka drożdży
  • marmolada do nadziewania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki babci Anielki
Mleko,cukier i tłuszcz podgrzać(aż się tłuszcz rozpuści).Gdy to będzie letnie pokruszyć do tego drożdże i oprószyć mąką.Zostawić,aż zaczyn zacznie pracować.Następnie dodać jajka rozkłócone widelcem,mąkę i szczyptę soli.Dobrze wyrobić ciasto(musi odchodzić od ręki) i zostawić do wyrośnięcia.Z ciasta formować pączki i nadziewać marmoladą.Dać im pięknie wyrosnąć.Smażyć na głębokim oleju.Posypać cukrem pudrem a jeszcze lepiej pociągnąć pomadą.