SUPERPRZEPIS

Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką

  • 3
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką Więcej zdjęć (5)

Pączki z dziurką z dodatkiem szafranu i musu marchewkowego, pieczone w piekarniku.

Składniki:

Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką

 

  • 3 duże marchewki
  • 100 g masła lub palmy
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • ok. 5,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • mała szczypta nitek szafranu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • Dodatkowo:
  • ok. 1/4 kostki masła
  • cukier kryształ do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką
Marchewki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Marchewki zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane marchewki odcedzić, a następnie zmiksować blenderem i lekko przestudzić. Masło (lub palmę) roztopić i przestudzić. Mleko podgrzać, żeby było bardzo ciepłe, ale nie gorące. Dodać do niego łyżeczkę cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę (5 szklanek) przesypać do miski. Dodać do niej pół szklanki cukru, sól i nitki szafranu, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać mus marchewkowy (powinno go być ok. 1 szklanka), jajka, roztopiony tłuszcz i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Podczas zagniatania podsypywać resztą mąki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wysypać je na oprószony mąką stół i rozpłaszczyć dłońmi na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wycinać kółka, a w nich okrągłe dziurki za pomocą dwóch obręczy (można użyć np. szklanki i kieliszka). Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozciągnąć i wycinać pączki. Pączki z dziurką układać na natłuszczone blachy. Odłożyć do ponownego wyrośnięcia na kilka minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włączyć termoobieg. Blachy z pączkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 12 minut. Upieczone pączki lekko przestudzić. Dodatkowe masło roztopić i przestudzić. Każdego pączka posmarować dokładnie roztopionym masłem, a następnie obtoczyć w cukrze. Z tych składników wyszło mi 28 pączków.
Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką
Ugotowane do miękkości i zmiksowane marchewki.
Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką
Mąka cukier sól i nitki szafranu przesypane do miski.
Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką
Mus marchewkowy rozczyn drożdżowy jajka i tłuszcz dodane do sypkich składników.
Szafranowo-marchewkowe pączki z dziurką
Kółka wycinane z wyrośniętego a następnie rozciągniętego ciasta.