Sposób przygotowania:
Pączki z lukrem 2
Margarynę rozpuszczamy na ogniu, mleko troszeczkę podgrzewamy. Do miski dajemy mąkę, żółtka, drożdże, cukier, podgrzane mleko, roztopioną margarynę i spirytus i miesimy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podrośnie, to wycinamy kółka dowolnej wielkości (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć pączki), na środek każdego kółka dajemy po łyżce marmolady i formujemy pączki, kładziemy na ściereczce, aby jeszcze troszeczkę podrosły. W baniaku rozgrzewamy olej i jak zakipi to smażymy pączki z obu stron na złoty kolor. Robimy lukier: białka najpierw ubijamy, potem dodajemy cukier puder i ucieramy wałkiem, na koniec dajemy sok z cytryny. Jak pączki usmażymy to dajemy je na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pączki smarujemy lukrem i posypujemy cukiereczkami.