Sposób przygotowania:
Pączki bananowe z dziurką.
Drożdże rozgnieść z cukrem, zalać szklanką ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Następnie opłukać banany, obrać ze skórki, pokroić i przetrzeć przez miękkie sitko do miseczki. Mąkę przesiać przez sito odmierzając ją przedtem szklankami prosto do większej misy, dodać zaczyn, żółtka oddzielone od białek oraz kieliszek rumu lub likieru amaretto, a na koniec przetarte na papkę banany. Wyrabiać na stolnicy ciasto i zagnieść jak zacznie odchodzić od rąk. Przykryć je czystą ściere- -czką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Rozgrzać tłuszcz w kostce na patelni tuż przed formowaniem pączków.Ciasto zaś odrywać rękoma na średnie kawałki, wałkować w dłoniach i zlepić oba końce ciasta razem razem, tworząc donuty z dziurką. Kłaść łopatką na rozgrzany tłuszcz po kilka sztuk. Smażyć w głębokim tłuszczu, obracając dwoma widelcami na drugą stronę. Wyjmować i osączać z tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.Potem przełożyć na paterę lub półmisek i posypywać przez sitko cukrem pudrem pączki. Smażyć kolejne.