dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Pączki bez nadzienia.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczne domowe pączki drożdżowe

Pączki bez nadzienia.

Składniki:

Pączki bez nadzienia.

 

  • pół kg mąki
  • 6 zółtek
  • pół szkl cukru
  • kieliszek spirytusu
  • kostka masła
  • 4 dag drożdży
  • 1,5 szkl mleka
  • cukier puder
  • olej

Sposób przygotowania:

Pączki bez nadzienia.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło - przestudzamy do 40stopni. Do mleka z masłem dodajemy cukier i mieszamy aż sie rozpuści, wtedy rozpuszczamy w mleku również drożdże. Do miski przesiewamy mąkę. Do maki dodajemy żółtka, spirytus oraz mleko z cukrem, masłem i drożdżami. Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie gładkie. Zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagniatamy je jeszcze przez kilka minut. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich pączki - zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy pączki wyrosną smażymy je na dość mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.