Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pączki cioci Kryśki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepis na pączki mam od cioci Krysi, przyznam że są to jedne z najlepszych pączków jakie jadłam. Przygotowuję je w domu dość często.

 Pączki cioci Kryśki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki cioci Kryśki

 

Sposób przygotowania:

Pączki cioci Kryśki
Na początek przygotowujemy rozczyn - Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, dodajemy około 2 łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gęstej śmietany. Na patelni roztapiamy masło i je odstawiamy. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy ostudzone masło, utarte żółtka i rozczyn - zarabiamy na jednolite ciasto aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce pod przykrycie do wyrośnięcia. Rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go tłuszczem. Przy pomocy łyżki dużej odmierzamy porcje ciasta w które zwijamy marmoladę - formujemy około 24 pączki, zostawiamy je na 30 minut. Olej rozgrzewamy, wlewamy spirytus. Na oleju smażymy rumiane pączki z dwóch stron. Wyciągamy na kuchenne papierowe ręczniki by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, oprószamy cukrem pudrem. 
 Pączki cioci Kryśki
Etap 1 do miski wsypujemy mąkę i dodajemy utarte żółtka roztopione masło i rozczyn
 Pączki cioci Kryśki
Etap 2 wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
 Pączki cioci Kryśki
Etap 3 formujemy pączki nadziane marmoladą
 Pączki cioci Kryśki
Etap 4 na rozgrzanym tłuszczu smażymy pączki