Sposób przygotowania:
Pączki dla Babci, pączki dla Dziadka
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru, trochę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy, żeby wyrosły. Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, spirytus i masę żółtkową, następnie w miarę potrzeby mleko, wyrabiamy ciasto dodając rozpuszczoną margarynę i ewentualnie mąkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy od niego kawałki i formujemy kulki układając je na stolnicy. Tak uformowane kulki odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy smalec. Gdy pączki wyrosną, a smalec się rozgrzeje smażymy na nim pączki. Po usmażeniu wyjmujemy je łyżką cedzakową na papierowy ręcznik kuchenny. Pączki nadziewamy marmoladą. Następnie lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru oraz soku z cytryny. Jeśli chcemy go zabarwić, możemy użyć dowolnego barwnika spożywczego. Lukier na pączkach posypujemy wiórkami kokosowymi.