Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pączki dla Babci, pączki dla Dziadka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pączki usmażone z okazji dni Babci i Dziadka.

Pączki dla Babci, pączki dla Dziadka

Składniki:

Pączki dla Babci, pączki dla Dziadka

 

  • mąka 1 kg
  • cukier 1 szklanka
  • żółtka jaj 6 sztuk
  • drożdże 7 dag
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • mleko 1,5- 2 szklanki
  • margaryna 10 dag
  • spirytus 1 łyżka

 

  • marmolada
  • smalec 1 kg
  • sok z cytryny
  • cukier puder 2 szklanki
  • barwnik spożywczy 2- 3 szczypty
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Pączki dla Babci, pączki dla Dziadka
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru, trochę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy, żeby wyrosły. Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, spirytus i masę żółtkową, następnie w miarę potrzeby mleko, wyrabiamy ciasto dodając rozpuszczoną margarynę i ewentualnie mąkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy od niego kawałki i formujemy kulki układając je na stolnicy. Tak uformowane kulki odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy smalec. Gdy pączki wyrosną, a smalec się rozgrzeje smażymy na nim pączki. Po usmażeniu wyjmujemy je łyżką cedzakową na papierowy ręcznik kuchenny. Pączki nadziewamy marmoladą. Następnie lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru oraz soku z cytryny. Jeśli chcemy go zabarwić, możemy użyć dowolnego barwnika spożywczego. Lukier na pączkach posypujemy wiórkami kokosowymi.