Sposób przygotowania:
Pączki dla dorosłychCiasto
W ciepłym mleku rozpuścić cukier oraz pokruszone drożdże. Wymieszać z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Następnie dodać żółtka, jajko, cukier puder, cukier z wanilią, szczyptę soli, wódkę oraz pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto, aby stało się pulchne i sprężyste. Na końcu dodać roztopione i wystudzone masło. Zagnieść ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.
Nadzienie
1/2 szklanki mleka wymieszać z wódką oraz proszkiem budyniowym. Pozostałą ilość mleka zagotować, dodając cukier oraz cukier z wanilią. Do zagotowanego mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy i gotować, aż budyń zgęstniej, mieszając. Wystudzić.
Pączki
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować go na grubość ok. 1 cm i wyciąć krążki wielkości ok. 8 cm. Zlepić ze sobą dwa krążki i układać na stolnicy oprószonej mąką. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 20-30 min., aż urosną.
W płaskim garnku rozgrzać olej i smażyć pączki z obu stron na złocisty kolor. Następnie układać na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
Gdy pączki przestygną nadziewać zimnym budyniem za pomocą rękawa cukierniczego.
Polewa
Gorzką czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladą polać pączki.