usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Pączki hiszpańskie - oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne oponki na Tłusty Czwartek (i nie tylko), w ilości w sam raz dla 5 osób. Można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.

Pączki hiszpańskie - oponki

Składniki:

Pączki hiszpańskie - oponki

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki hiszpańskie - oponki
Należy zagotować wodę z masłem, szczyptą soli i cukrem. Do masła wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Ucieramy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Studzimy. Przestudzone ciasto należy zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Gotowe ciasto nakładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia warto wyciąć ok 6 kwadratów o boku mniej więcej 10 cm. Na kawałki papieru wyciskamy kółka o średnicy 7 cm. Pączki wkładać na rozgrzany olej (papierem do góry), po chwili papier odklei się od pączka, więc go usuwamy i nakładamy na papier kolejne kółko z ciasta. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.