zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Pączki klasyczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczne tradycyjne pączki klasyczne

Pączki klasyczne

Składniki:

Pączki klasyczne

 

  • 700-750g maki
  • 250ml mleka
  • 40g cukru
  • 40ml oleju
  • 15g drozdzy
  • 1 cytryna
  • 1 litr oleju
  • 180g cukru pudru
  • 200g konfitury ( dowolnej)

Sposób przygotowania:

Pączki klasyczne
Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac 85g maki, cukier,cukier waniliowy i otarta skorke z cytryny.Wymieszac dokladnie i odstawic na 15min w cieple miejsce.Kiedy masa urosnie,dodac do niej tyle maki, aby zagniesc miekkie ciasto.Pod koniec zagniatania dodac olej, wyrobic.Wlozyc ciasto spowrotem do miski, odstawic w cieple miejsce. po okolo 20 min. jest gotowe.Podzielic na 2 rowne czesci, rozwalkowac.Na jeden placek ciasta wylozyc konfiture w rownych odstepach, przykryc drugim plackiem.Wykrawac krazki szklanka w miejscach gdzie jest konfitura. Smazyc na goracym tluszczu