Sposób przygotowania:
Pączki kryzysoweETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miski. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki oraz letnie mleko i rozmieszać. Przykryć i odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy. Do miski przesiać pozostałą mąkę, wsypać cukier, budyń. Dolać masło i zaczyn. Wbić jajko. Dodać skórkę z pomarańczy. Dolać wódkę i ocet. Mikserem z hakami wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ścian miski.
Wyrobione ciasto przykryć w misce i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką wycinać kółka. Na każdym kółku kłaść trochę dżemu i brzegi zlepiać formując kulkę.
Pączki odkładać na ściereczkę. Przykryć i pozostawić na ok. 20 minut żeby się spuszyły.
W garnku rozgrzać ok. 1l oleju i partiami smażyć pączki. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy.
Jeszcze ciepłe ale nie gorące obsypać cukrem pudrem.
zbysiowa
WanilioweImprowizacj
zbysiowa napisał(a):
mocsłodkości
WanilioweImprowizacj
mocsłodkości napisał(a):