Sposób przygotowania:
Pączki z różnym nadzieniem
W zimnym mleku rozmieszać drożdże wraz z cukrem,lekko oprószyć mąką i zostawić na 15 minut pod przykryciem.
Mąkę przesiać do miski , dodać drożdże , jajka , szczyptę soli oraz niewielką ilość piwa Dobrze wymieszać.
Do masy drożdżowej dodać rozpuszczoną chłodną margarynę lub masło.
Dobrze wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo resztę mleka.
Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od miski i nie będzie lepić sie do rąk.
Po dokładnym wyrobieniu ciasto nakryć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie wyjąc i lekko przerobić.
Z gotowego ciasta odrywać po części , dłońmi rozpłaszczać ciasto , szklanką wycinać kółka.
Na jedne kółko nakładamy dżem śliwkowy przykrywamy drugim kółkiem.
Dobrze zagniatamy dookoła brzegi podobnie jak w pierogach i ponownie szklanką wycinamy, tak przygotowane odkładamy na ściereczkę zakrywając drugą ścierką.
Tak robimy całe ciasto a na kółka dajemy różne nadzienie.
Pączki smażymy w głębokim oleju.
Mocno rozgrzewamy olej.
Do rozgrzanego oleju wkładamy kilka pączków , smażymy na złoty kolor.
Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową , kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Po całkowitym wystudzeniu pączki oprószamy cukrem pudrem.
Mąkę przesiać do miski , dodać drożdże , jajka , szczyptę soli oraz niewielką ilość piwa Dobrze wymieszać.
Do masy drożdżowej dodać rozpuszczoną chłodną margarynę lub masło.
Dobrze wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo resztę mleka.
Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od miski i nie będzie lepić sie do rąk.
Po dokładnym wyrobieniu ciasto nakryć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie wyjąc i lekko przerobić.
Z gotowego ciasta odrywać po części , dłońmi rozpłaszczać ciasto , szklanką wycinać kółka.
Na jedne kółko nakładamy dżem śliwkowy przykrywamy drugim kółkiem.
Dobrze zagniatamy dookoła brzegi podobnie jak w pierogach i ponownie szklanką wycinamy, tak przygotowane odkładamy na ściereczkę zakrywając drugą ścierką.
Tak robimy całe ciasto a na kółka dajemy różne nadzienie.
Pączki smażymy w głębokim oleju.
Mocno rozgrzewamy olej.
Do rozgrzanego oleju wkładamy kilka pączków , smażymy na złoty kolor.
Usmażone pączki wyciągamy łyżką cedzakową , kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Po całkowitym wystudzeniu pączki oprószamy cukrem pudrem.
gusia1000