luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Zawsze udane ciasta drożdżowe

Pączki łyżką kładzione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Drożdżowe pączuchy puszyste jak poduchy :) Smaki mojego dzieciństwa.

Pączki łyżką kładzione

Składniki:

Pączki łyżką kładzione

 

  • 2 szkl mleka
  • 4 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 4 dkg drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • aromat śmietankowy
  • 1 łyżka octu
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki łyżką kładzione
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z cukrem, dodać resztę mleka i rozmieszane widelcem jajka. Mleko powinno być ciepłe nie gorące. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto łyżką pod koniec dodać ocet i aromat, Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni lub w szerokim rondlu i zmoczoną w wodzie łyżką nabierać ciasto, kłaść na tłuszcz i ponownie moczyć łyżkę w wodzie . Smażyć na brązowy kolor wyjmować na ręcznik papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem, doskonale na kolację podane z mlekiem lub kakao.