WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Pączki na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne drożdżowe pączki zrobione na kefirze zamiast mleka, tradycyjnie nadziewane marmoladą i posypane cukrem pudrem. Te pączki są świeże i pyszne nawet drugiego dnia.

Pączki na kefirze Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pączki na kefirze

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 50 g masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • troszkę więcej niż 0,5 szkl kefiru naturalnego gęstego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki wódki
  • marmolada truskawkowa do nadziewania
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki na kefirze

ETAP 1:

Kefir lekko ogrzać. Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i kefir. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać do miski. Masło stopić w rondelku i przestudzić. Jajko i żółtko utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać ją do mąki. Dodać zaczyn i zacząć wyrabianie ciasta. W trakcie dolać masło i wódkę. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścian miski. Odstawić je do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na połowę krążków nałożyć marmoladę, przykryć je pozostałymi krążkami i zlepić formując pączki.

Pączki pozostawić do podrośnięcia, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wykładać na ręczniki papierowe i po przestygnięciu obtoczyć w cukrze pudrze.

Pączki na kefirze
Usmażone pączki wykładane na tacę wyłożóną ręcznikami papierowymi
Pączki na kefirze
Wyrośnięte pączki włożóne na rozgrzany olej
Pączki na kefirze
Ulepione pączki odłożóne na stolnicę do wyrośnięcia
Pączki na kefirze
Marmolada nałożóna na połowę krążków z ciasta
Pączki na kefirze
Kefir dolany do drożdży, cukru i mąki