Sposób przygotowania:
Pączki na krupczatceETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki tortowej. Dolać ciepłe mleko i wymieszać żeby nie było grudek. Zaczyn odstawić na ok. 15 minut. Resztę mąki tortowej i mąkę krupczatkę wsypać do miski. Dolać olej i spirytus oraz wyrośnięty zaczyn. Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać do miski do reszty składników. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakami.
Ciasto zostawić w misce, nakryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wycinać kółka, nadziewać marmoladą i zlepiać brzegi tworząc okrągłe pączki.
Pączki układać na stolnicy żeby się jeszcze napuszyły a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i wykładać na talerz przykryty ręcznikami papierowymi.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
skuter5
WanilioweImprowizacj
skuter5 napisał(a):
lukrowanepierniczki