WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pączki na krupczatce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienite pączki z ciasta zrobionego z dodatkiem mąki krupczatki i samych żółtek. Bez masła, a za to z olejem w składzie.

Pączki na krupczatce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki na krupczatce

 

  • 1szkl. mąki tortowej
  • 0,5szkl. mąki krupczatki
  • 0,5szkl. ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada do nadziewania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki na krupczatce

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki tortowej. Dolać ciepłe mleko i wymieszać żeby nie było grudek. Zaczyn odstawić na ok. 15 minut. Resztę mąki tortowej i mąkę krupczatkę wsypać do miski. Dolać olej i spirytus oraz wyrośnięty zaczyn. Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać do miski do reszty składników. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakami.

Ciasto zostawić w misce, nakryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wycinać kółka, nadziewać marmoladą i zlepiać brzegi tworząc okrągłe pączki.

Pączki układać na stolnicy żeby się jeszcze napuszyły a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i wykładać na talerz przykryty ręcznikami papierowymi.

Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Pączki na krupczatce
Usmażone pączki wyłożóne na talerz przykryty recznikami papirowymi
Pączki na krupczatce
Pączki w trakcie smażenia na głębokim oleju
Pączki na krupczatce
Zagniecione ciasto drożdżowe na pączki w misce
Pączki na krupczatce
zaczyn drożdżowy dodany do mąki z olejem w misce